О ИКОНОСТАСУ ЦРКВЕ СВЕТОГ НИКОЛЕ У ВЕЛИКОЈ ХОЧИ (Baština, 2025)
: У тексту се анализира иконостас у Цркви Светог Николе у Великој Хочи који је настао у трећој деценији XIX века. Његову конструкцију украшену резбом израдио је Петар Дебарлија који је највероватније и осликао све делове иконостаса осим престоних икона које су до данас остале непрепозната дела бјелопољског сликара Алексија Лазовића. Према специфичним жељама наручилаца иконостас је израђен тако да се на њему нађе и икона чувеног зографа Лонгина. Циљ овог текста је презентација иконостаса као целине, при чему се публикује прилог познавању опуса бјелопољског сликара Алексија Лазовића и отварају нова питања попут идентитета Петра Дебарлије и идентитета аутора иконостаса у Цркви Светог Стефана у Великој Хочи. Циљ овог текста је и да се скрене пажња на нововековну црквену уметност која сведочи о дугом и непрекинутом животу Срба на тлу данашњег Косова и Метохије, а која је угрожена новим естетско-практичним тенденцијама.
Keywords: зограф, дуборезац, Петар Дебарлија, Алексије Лазовић, дуборез, престоне иконе, двери, натписи