КРАЉЕВО ТОКОМ ЕПИДЕМИЈА ВАРИОЛЕ ВЕРЕ И ПАНДЕМИЈЕ ИЗАЗВАНЕ ВИРУСОМ КОРОНE (Baština, 2025)
У раду се истражује епидемија вариоле вере и пандемија вируса COVID-19 на територији Краљева. Циљ рада је да проучи начине институционалног деловања у ванредним околностима проузрокованим епидемијом, односно пандемијом смртоносних заразних болести на нивоу локалне заједнице. Коришћењем компаративне анализе пореде се друштвене и здравствене прилике, као и функционисање институција за време епидемије вариоле из пролећа 1972. године и пандемије ковида у време трајања ванредног стања, од 15. марта до 6. маја 2020. године. Истраживањем доступних извора, штампе и још увек малобројне литературе, аутори су настојали да прошире сазнања о овој тематици. Закључак је да је пандемија дуже трајала и да је неупоредиво више људи заражено вирусом COVID-19 у односу на вариолу веру, па је и деловање Градског штаба за ванредне ситуације током пандемије било сложеније.
Keywords: вариола вера, COVID-19, ковид, епидемија, пандемија, Краљево, Србија.