СЛУЖБЕНИЦИ ПРИВАТНЕ БЕЗБЕДНОСТИ КАО СЛУЖБЕНА ЛИЦА У КРИВИЧНОМ ПРАВУ СРБИЈЕ (Baština, 2025)
Захтеви за проширењем појма службеног лица у кривичном законодавству Србије појављују се крајем XIX века због све већег угрожавања одређених категорија лица као што су новинари, лекари, наставници у школама итд. Законодавац је уважио одређене аргументе и новелама из 2009.године увео појам „послова од јавног значаја“ и заштитио лица која обављају те послове. Повод за писање овог рада јесте доношење пресуде Врховног (касационог) суда 2022.године којим се појам службеног лица проширује и на службенике приватне безбедности. Циљ овог истраживања јесте да испита има ли у томе основа у прописима који су део правног поретка Србије. Аутори користе догматску, нормативну, историјску и упоредноправну методу како би анализирали доступну литературу, правне прописе и судску праксу. Применом наведених метода дошло се до закључка да службеници приватне безбедности не могу бити службена лица у кривичном законодавству Србије.
Keywords: службеник обезбеђења, редар, приватни детектив, јавна овлашћења, службено лице, кривично законодавство.