Деполитизација војске као услов за њену цивилну демократску контролу (Baština, 2025)
Рад представља критичку анализу захтева и могућности за деполитизацијом војске. Аутори се баве начелним питањима и теоријским моделом цивилно-војних односа и деполитизације војске, са циљем да укажу на динамичност цивилно-војних односа. Деполитизација војске није могућа ако се политика схвати у најширем смислу, као општи друштвени процес управљања друштвом, одређивања заједничких циљева, доношења норми и одлука о најважнијим питањима друштвеног живота и регулисања односа са другим друштвима. Ако се политика схвати у ужем смислу, као борба за стицање власти и утицај на власт, онда је деполитизација војске нужни (иако не и једини) услов за постојање како демократије тако и ефикасне војске. Као полазне тачке у истраживању ауторима су послужили класични Хантингтонов концепт (објективне) демократске цивилне контроле војске и налази његових реномираних критичара, пре свих Мориса Јановица и Семјуела Фајнера. У раду се доказује слојевитост Хантингтоновог погледа на цивилно-војне односе, што аутори користе за формулисање предлога динамичког модела цивилно-војних односа.
Keywords: цивилно-војни односи; деполитизација војске; војни режими; демократска цивилна контрола војске; војни професионализам