ИСТОРИЈСКО-ДЕМОГРАФСКЕ ДЕТЕРМИНАНТЕ ОПШТИНЕ ТРНАВА ОД 1839. ДО 1945. ГОДИНЕ (Baština, 2025)
Село Трнава се налази у југозападном делу Србије и припада Рашком управном округу. Трнава добија статус административног центара – општине 1839. године у време Кнежевине Србије. Стицањем независности Кнежевине Србије на Берлинском конгресу 1878. године, општина Трнава постаје значајна територијална управа према Османлијском царству. Циљ историјско-демографских проучавања општине Трнава јесте, да се на основу досадашњих истраживања и архивске грађе, проуче и анализирају административно - територијалне промене и динамика популационог развоја општине Трнава. Историјско-демографска проучавања базирана су на детерминантама: кретању укупног броја становника, броју домаћинстава, здрављу становништва, смртности становништва и њиховог утицаја на величину и структуру популације у периоду од 1900. до 1941. године. Истраживање је спроведено историјско-демографском, историјско-компаративном и демографско-статистичком методом уз коришћење досадашњих истраживања и на основу архивских извора из Историјског архива у Краљеву, који до сада нису публиковани. Наведени архивски извори откривају нова сазнања о општини Трнава. Резултати истраживања указују на комплексне историјско-демографске процесе у општини Трнава у периоду од 1839. до 1945. године.
Keywords: Историјска-демографија, Рашка, Трнава, Студенички срез