МЕДИЈИ У КРИЗНИМ СИТУАЦИЈАМА – СОЦИО-ПСИХОЛОШКЕ ПОСЛЕДИЦЕ И ПРЕПОРУКЕ (Baština, 2025)
Проблем рада је информационо и психолошко деловање медија на становништво током криза (пандемије КОВИД19) из угла војне психологије и саврених облика вођења сукоба. Употребом компаративне анализе досадашњих теоријских ставова о улози медија у кризним ситуацијама, као и секундарне анализе доступних емпиријских истраживања у свету и региону Балкана, утврђено је да се поступање медија и његови ефекти на становништво током пандемије КОВИД19 потврђује досадашње теоријске ставове о ефектима деловања медија у кризним ситуацијама и оружаним сукобима. Као главни ефекти деловања медија према становништву индентификовани су ширење страха и анксиозности, што је из угла националних држава било оправдано ради убрзане имунизације становништва и обезбеђења унутрашње стабилности и здравствене заштите грађана. Са друге, овакво понашање медија под притиском интереса држава и међународне заједнице, допринело је и до појединих негативних последица по становништво. Постајање теоријских и емпиријских сазнања академској и стручној јавности даје смернице за израду стратегијских докумената и психосоцијалних програма подршке и помоћи становништву.
Keywords: КОВИД19, медији, информације, последице, препоруке