THE POTENTIAL OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI) TO IMPROVE ELECTRONIC WORD-OF-MOUTH'S (eWOM) EFFICACY (Baština, 2024)
Интернет посредована онлајн комуникација, посебно у вези са производом, брендом или организацијом, позната је као електронска усмена предаја (eWOM). Анализа ове отворене размене мишљења и информација о компанији или производу међу потрошачима може бити изузетно корисна за предузећа. Прикупљање мишљења (анализа сентимената) је популаран поддомен у обради природног језика (NLP) који омогућава трансформацију квалитативних података у квантитативне информације. Анализа сентимента eWOM-а се значајно побољшала са напретком вештачке интелигенције (АИ). Данас компјутерски алгоритми могу аутоматски да класификују поларитет сентимента дигиталне комуникације након издвајања обичног текста. Вештачка интелигенција (АИ) има потенцијал да суштински промени начин на који компаније процењују и користе повратне информације потрошача за побољшање својих производа и услуга. У овом раду аутори су, анализирајући ставове 450 испитаника, покушали да ову актуелну тему приближе стручњацима из области дигиталног маркетинга, како би им указали на све предности које анализа сентимента потрошача уз помоћ алгоритама вештачке интелигенције може да обезбеди. Циљ ове студије је да укаже на то да ако маркетиншки стручњаци користе анализу сентимената подржану вештачком интелигенцијом (АИ), моћи ће да стекну дубљи увид у своје клијенте и да у складу са тим прилагоде своје пословне стратегије.
Keywords: Вештачка интелигенција (АИ), Електронска усмена предаја (eWOM), Анализа сентимената, Обрада природног језика (NLP)