УМЕТНИЧКА СЛИКА ПОДЕЛА У СРПСКОМ НАРОДУ У XX И XXI ВЕКУ: (ПРОЈЕКЦИЈА ИДЕЈА, УЗРОКА И УСЛОВА ДЕОБА У ПРОЗИ И ПОЕЗИЈИ РАДОМИРА СТОЈАНОВИЋА) (Baština, 2024)
На примеру прича из збирке Душа дома и поезије Радомира Стојановића, у светлу Књиге о Титу Добрице Ћосића и аутопоетичких коментара Драгомира Костића „Док је књига била у штампи“, рад открива пројекцију истине о српским поделама на ми и они у XX и XXI веку и однос Срба према историји као стварности. Из аналитичког прегледа пројекције уметничких идеја и слика Радомира Стојановића и Драгомира Костића, у светлу великог мислиоца историје Добрице Ћосића и његове пројекције титоизма, рад доноси неколико магистралних закључака. Они су прилог за ново читање  и тумачење уметниковог дела  које увек отвара јединствени свет и односа према теми ми и други и поделе ми и ми унутар српскога народа.
Keywords: Радомир Стојановић, Добрица Ћосић, Драгомир Костић, ми и други, ми и ми, Срби, Србија, Косово и Метохија, партија, Голи оток