ТЕРОРИЗАМ ИРСКЕ РЕПУБЛИКАНСКЕ АРМИЈЕ (Baština, 2024)
Ирска републиканска армија (ИРА) је једна од најпознатијих и најдуговечнијих терористичких организација савремене историје. Основана почетком 20. века, ова група је користила различите облике насиља и тероризма како би остварила своје политичке циљеве. Овај рад анализира еволуцију ИРА-е, њене тактике, идеологију и утицај на политичку сцену Ирске и шире. Кроз анализу историјских извора, докумената и секундарне литературе, рад пружа свеобухватан преглед развоја ИРА-е од њеног оснивања 1919. године, кроз период познат као "The Troubles" (Невоље) крајем 20. века, па све до њеног раздвајања на неколико фракција и прекида ватре деведесетих година. Људска историја обележена је различитим терористичким деловањима, те се тероризам може сматрати карактеристиком скоро свих епоха људске цивилизације. Ова епоха је посебно обележена етно-сепаратистичким тероризмом, што чини објашњење ове врсте тероризма и приказ историје сукоба на тлу Ирске, са посебним освртом на настанак, циљеве, методе и структуру ИРА-е и њене дугогодишње терористичке активности у Северној Ирској, централном темом овог научног рада. Закључак рада истиче значај ИРА-е у контексту борбе за независност Ирске и њен дугорочни утицај на мировни процес у Северној Ирској. Такође се анализира како искуство ИРА-е може допринети бољем разумевању феномена политичког насиља и тероризма у савременом свету. Овај рад пружа темељну анализу која може послужити као основа за даља истраживања у области политичког насиља, тероризма и мировних процеса.
Keywords: тероризам, Ирска републиканска армија, Провизорна ирска републиканска армија, Званична ирска републиканска армија, етно-сепаратизам