ПОСЛЕДИЦЕ „ПАСЈАНСКЕ АФЕРЕ“ ПО СРПСКО СТАНОВНИШТВО ГЊИЛАНСКОГ КРАЈА - МИЛОШЕВИЋ, Мирослав С. (Baština, 2024)
У раду се говори о приликама у Гњиланској кази након погибије српске чете у селу Пасјане, лета 1907. године. Трагичан губитак чете ускоро су пратили још катастрофалнији догађаји по српско становништво гњиланског краја. У страху од појаве нових чета, Албанци су уз прећутно одобрење турских власти, упадали у српска села вршећи разноврсна насиља. Прилике су биле знатно отежане по српски народ, јер су Албанци од 1903. стално били у антиреформном покрету против централних власти у Цариграду. Све до појаве Младотурске револуције, зулуми нису престајали. Епилог ових дешавања касније ће довести до исељавања читавих породица у варош Гњилане и Краљевину Србију.
Keywords: Срби, Албанци, Гњилане, Стара Србија, Османско царство, злочини