ПРИВРЕМЕНО ОДУЗИМАЊЕ ПРЕДМЕТА ПРЕКРШАЈА (Baština, 2024)
Према закону о прекршајима постоји могућност да се од учиниоца прекршаја привремено одузму одређени предмети. Привремено одузимање предмета могуће је од стране суда или других надлежних органа. Ти предмети се могу одузети судском одлуком трајно уколико суд изрекне заштитну меру одузимање предмета. Од недавно у Републици Србији постоји обавеза полиције да одузме моторно возило од учиниоца тежих прекршаја.                Предмет овог рада је управо привремено одузимање предмета. Аутор, пре свега, критички анализира одредбе Закона о прекршаја али и других прописа у којима се налазе одредбе о привременом одузимању предмета. Један од циљева аутора јесте да укаже на одређена нелогичности када је реч о привременом одузимању предмета од учиниоца блажег казненог дела (прекршаја), као и на строге последице по лице од којег су предмети привремено одузети.
Keywords: прекршај, кривично дело, саобраћај, одузимање предмета, заштитна мера