ПРИВАТНО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ И ТРАНСПОРТ НОВЦА И ДРУГИХ ВРЕДНОСТИ У ФРАНЦУСКОЈ – ИСТОРИЈСКИ И ПРАВНИ АСПЕКТИ (Baština, 2024)
Изазови са којима се суочава већина држава дaнас јесте и усвајање одговарајућег правног оквира којим би се најважнија питања делатности приватне безбедности регулисала. Свакако да једно од тих питања јесу и услуге које приватне безбедносне компаније пружају, међу које спада и делатност обезбеђења транспорта новца и других вредности. Француска као држава чланица Европске уније има специфичан правни оквир. Анализа правног оквира којим је уређена делатност приватног обезбеђења када је у питању транспорт новца и других вредности јесте предмет овог рада. С тим у вези, посебно ће бити анализиран историјски развој правног оквира. Такође, биће анализиране и одредбе тренутно важећег Законика о унутрашњој безбедности (Code de la sécurite intérieure), којима су, између осталог, уређена следећа питања: вршење послова (обезбеђења) транспорта новца и других вредности; услови које треба да испуни транспортно возило; врсте транспортних возила; посада транспортног возила; ношење униформе, заштитног прслука и оружја и системи техничке заштите.
Keywords: приватно обезбеђење, транспорт новца и других вредности, правни оквир, Француска.