НАЗНАКЕ ПРОЦЕСА ДЕДОЛАРИЗАЦИЈЕ У СВЕТУ-КРОЗ ПОСЕБАН ОСВРТ НА ЕКОНОМИЈЕ БРИКС-А (Baština, 2024)
У овом раду биће на основу емпиријског истраживања биће на систематичан и методолошки начин представљена стања, перспективе и могућности замене долара као водеће светске валуте. У том смислу рад прати позиционирање долара као примарне валуте која се користи за међународне резерве у свету. Приказ долара као резервне валуте прати упоређивање са другим валутама и златом као и повећање удела других валута. У раду су еволуирани и компаративним анализама приказани потенцијали водећих светских економија и земаља БРИКС-а, са приказом резултата истраживања и потенцијала дедоларизације.
Keywords: светска екомонија, новац, валуте, долар, дедоларизација