МЕЂУНАРОДНОПРАВНИ АСПЕКТ СРПСКЕ И ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ КРАЈЕМ XIX И ПОЧЕТКОМ XX ВЕКА (Baština, 2024)
Крајем XIX и почетком XX века, Србија се суочила са изазовом који је подразумевао маневрисање кроз комплексно геополитичко окружење, истакавши на тај начин важност дипломатских напора у обликовању своје будућности. Као мала нација на Балкану, Србија је тежила да потврди свој суверенитет и ојача свој положај усред мреже савеза и сукоба који су харали Европом у то време. Дипломатија је играла кључну улогу у стицању међународног признања за Србију као и у обликовању савеза који су били од суштинског значаја током периода кризе. Тадашња српска дипломатија, а касније и југословенска, била је високо рангирана, а њене дипломате су били људи образовани на престижним универзитетима у Европи, добро обучени за свој посао. Важно је истаћи да су све каријерне дипломате тога доба морале да почну од звања приправника и да проведу одређени број година на одређеном радном месту, тако да прескакања степеника у напредовању није било могуће.
Keywords: Дипломатија, међународно право, Србија, Југославија, рат, писци дипломате