ПОЛОЖАЈ ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У МОРАВСКОЈ БАНОВИНИ (Baština, 2024)
У раду се обрађује положај Исламске заједнице на територији Моравске бановине у периоду 1929-1941. године, посматран преко деловања нишког вакуфско меарифског повереништва. Ова заједница, иако малобројна, своје активности спроводила је углавном у већим градовима, где је и постојао одређен проценат муслиманског становништва. Рад заједнице базирао се на културно-просветној делатности, али и финансијске помоћи угроженим породицама. Рад је настао на основу архивске грађе, пре свега похрањене у Архиву Ниша, у фонду Среско вакуфског меарифског повереништва, као и релевантне литературе.
Keywords: Исламска заједница, муслимани, Моравска бановина, Ниш, Краљевина Југославија