ПРИМЕНА ИНСТРУМЕНТА „МЕКЕ МОЋИ“ УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ НА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ (Baština, 2024)
Проблематика рада је анализа примене дела инструмената „меке моћи“ Уједињеног Краљевства Велике Британије на територији Републике Србије. Са гледишта утицај на остварење њених виталних интереса и одбрану државности, кроз заштиту територјалног суверенитета и територијаног интегритета Републике Србије. Иако геополитички утицај Британије примарно није усмерен ка Србији и није у фокусу Српске савремене дипломатије, анализом различитих историјско-политичких односа, посредног утицаја применом инструмената „меке моћи“, однсно деловања прикривених инструмената моћи, социјално-образовних установа, невладиних организација, обавештајне компоненте, пласирање интереса кроз мисију КФОР на територији АП Косово и Метохија и других фактора. Указујући да је Србија иако мала, стратешки готово занемарива земља има значају улогу у рализацији интереса Британије у овом делу Европе. Политички шум који обликује свакодневницу Србије, дневно политичке теме које нас удаљавају са стварног фокуса не може да негирати константу постојања интереса Британије на територији Републике Србије. Интереси дефакто постоје али се реаллизује употребом иннструмената моћи која није директна и потпуно транспарентна.
Keywords: Србија, Велика Британија, Русија, мека моћ, инструментни моћи