НИЧЕОВА ПОЛИТИЧКА МИСАО – ТРАГАЊЕ ЗА ВЕЛИЧИНОМ ПРЕМА ГРЧКИМ ВРЕДНОСТИМА (Baština, 2024)
Циљ рада је доказати да се Ничеова  политичка мисао темељи на античким вредностима које  су потиснуте „прилагођивањима“ будући да модерна политика почива на заблуди друштвених норми и наметнутих нових идеолгија да је могуће успоставити универзалну сагласност и правду. Потребно је превредновати вредности кроз  манифестације воље за моћ и величину људског бића. Ниче се залаже за политику која се темељи на побољшању човечанства и правој филозофији са племенитим вредностима, здравој култури, афирмацији живота.  Воља за моћи темељ је Ничеове филозофије политике и формулисања политичког мишљења антиципираног кроз његов  концепт „велике политике”, коју води елитна класа филозофа-законодаваца који ће створити нове вредности и инспирисати будуће нараштаје да се трансформишу у добре Европљане.
Keywords: агон, воља за моћ, слободни духови, превредновање вредности, „велика политика”