THE SECURITY CHALLENGES OF THE OPEN BALKANS FROM THE FDI PERSPECTIVE - CASE STUDY: ALBANIA, SERBIA AND NORTH MACEDONIA (Baština, 2024)
Циљ овог рада је да на студији случаја Отвореног Балкана укаже на већ постојећу узрочно-последичну везу између безбедности и економске политике у савременим међународним односима. Анализа је фокусирана на стране директне инвестиције и на актуелне безбедносне изазове и ризике са којима се суочавају актери укључени у иницијативу Отворени Балкан. Другим речима, овај рад показује двоструку узрочно-последичну везу: с једне стране, како безбедносне прилике на терену утичу на привлачење страних директних инвестиција и политике економског развоја уопште; с друге стране, колико економски развој уопште, а самим тим и стране директне инвестиције, одређују безбедносне изазове и ризике и како се актери Отвореног Балкана суочавају са њима. Закључак је јасан: економске политике, економски развој и раст актера у оквиру Отвореног Балкана доприносе побољшању безбедносне ситуације у оквиру ове иницијативе, пре свега када су у питању савремени безбедносни изазови и ризици.
Keywords: Отворени Балкан, СДИ, безбедност, претње, изазови