ПЕРФОРМАНСЕ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ – ЕМПИРИЈСКА АНАЛИЗА (Baština, 2024)
Врло је изазовна проблематика анализе перформанси привреде сваке земље на бази метода вишекритеријумског одлучивања. Полазећи од тога, у овом раду се анализирају перформансе привреде Србије на бази DIBR-TOPSIS  методе. Према резултатима TOPSIS методе најбоље перформансе привреде Србије су биле у 2016. Следе: 2021, 2012, 2018, 2019, 2010, 2011, 2013, 2017, 2015, 2020 и 2014. У целини узевши у периоду 2018 – 2021. су се  побољшале перформансе привреде Србије, са изутеком 2020. Једним делом на лоше перформансе привреде Србије у 2020. утицала је пандемија корона вируса Covid - 19. На перформансе привреде Србије утицали су реални раст БДП, потрошачке цене, девизне резерве, извоз робе и услуге, увоз робе и услуга, незапосленост, зараде, консолидовани финансијски резултат, јавни дуг, девизни курс и БДП. Са повећањем ликвидности, солвентности, степена отворене економије, као и са ублажавањем изложености финансијском ризику може се знатно утицати   на побољшање перформанси привреде Србије. Уз то треба посебно истаћи да су у последње време на перформансе привреде Србије у извесној мери утицали глобална политичка клима, пандемија корона вируса Covid-19 и енергетска криза. У томе значајну улогу има и дигитализација целокупног пословања предузећа из свих привредних сектора.Ефикасном контролом ових и других фактора може се у знатној мери утицати на остварење циљних перформанси привреде Србије.
Keywords: перформансе, фактори, привреда Србија, DIBR-TOPSIS метода