EFFECTS OF THE USE OF ROBOTIZED COMBAT SYSTEMS DURING THE CONFLICT IN UKRAINE FROM 24.02.2022. (Baština, 2024)
Ова студија анализира употребу роботизованих борбених система током инвазије Руске Федерације на Украјину (специјалне војне операције оружаних снага Руске Федерације) у два периода. Први период се односи на почетак специјалне војне операције (24. фебруар 2022.) до проглашења делимичне мобилизације у Руској Федерацији и одржавања референдума у четири региона Украјине о придруживању Руској Федерацији. Други период укључује сукоб након припајања Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области Руској Федерацији.                Студија критички анализира концепт употребе беспилотних летелица као и начин борбе против беспилотних летелица у одређеним борбеним ситуацијама током специјалне војне операције Руске Федерације у Украини. Ова студија поставља хипотезу да успех употребе роботизованих борбених система зависи од искуства у борби против беспилотних летелица. , поузданости командно-информационог система, система електронског ратовања и система противваздушне одбране. Страна у сукобу на територији Украине која је планирала слојевит приступ у борби против беспилотних летелица (добра процена обавештајних података, употреба система за електронско ратовање, системи противваздушне одбране, ефикасни и ефикасна примена научених лекција) имала је више успеха у сузбијању употребе беспилотних летелица.
Keywords: Украина, сукоб, роботизовани борбени системи, успех-неуспех, беспилотне летелице