МЕЛОДИЈСКО-ХАРМОНСКА АНАЛИЗА ЦРКВЕНО-НАРОДНИХ НАПЕВА ИЗ ЗБОРНИКА „ОСМОГЛАСНИК“ Ст. Ст. МОКРАЊЦА И МОГУЋНОСТ ЊИХОВЕ ПРИМЕНЕ У НАСТАВИ СОЛФЕЂА (Baština, 2024)
Основно истраживачко усмерење у овом раду односи се на анализу свих    композиција из зборника црквено-народних напева „Осмогласник“ коју је саставио Стеван     Стојановић Мокрањац, а са циљем да се одређена проблематика из области наставе солфеђа                обради и помоћу народних црквених напева. С обзиром на то да је духовна музика данас веома        присутна око нас (на богослужењима, концертима, школским приредбама и др.), сматрамо да би и      њено укључивање у наставу музике у музичким школама значајније допринело њеном очувању. У            току истраживања обрађене су све композиције из збирке (њих 320), а за анализу смо, као             најпотпуније композиције са мелодијско-хармонског и формалног аспекта, одабрали „На хвалитех              стихире“ и „Стиховне стихире“. У резултатима анализе налазе се конкретни предлози за рад у          настави солфеђа у смислу узраста и наставних области.
Keywords: солфеђо, Осмогласник, Мокрањац, мелодијско-хармонска анализа, црквено- народни напеви