ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, 17. ДЕЦЕМБАР 2023. ГОДИНЕ (Baština, 2024)
Циљ овог рада је анализа локалних избора у Републици Србији, који су се, упоредо са ванредним, националним парламентарним и покрајинским изборима у Војводини, одржали у 66 градова, општина и градских општина у централној Србији. Наведени локални избори су у највећој мери одржани на иницијативу владајуће партије – СНС и расписани су подношењем превременим оставкама локалних руководства, и то - у Београду под јаким притиском већег дела опозиционе јавности, а у другим локалним самоуправама  вероватно инерцијом за постизањем што бољег резултата владајућег СНС  у срединама где се добар резултат и очекивао. И ови избори били су прилика за одмеравање политичких снага странака власти и опозиције са националног нивоа, мањинских странака, као и група грађана и локалних покрета. Изузетна политичка динамика у Србији показана је и на овим изборима, а њихов пуни расплет није постигнут ни месецима након њиховог одржавања, већ је и овај циклус био увод у нове политичке напетости и додатну поларизацију , пре свега у главном граду, Београду.
Keywords: локални избори, политичке странке, групе грађана, локално представљање, локалне коалиције