ИМОВИНА СРПСКЕ КРАЉЕВСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА У БЕОГРАДУ ПРЕМА РЕГИСТРУ ТАПИЈА 1930 - 1934. ГОДИНЕ (Baština, 2024)
Почетком 30-их година ХХ века у Београду је формирана евиденција о власништву над непокреностима. Радило се о тапијама које је сопственицима издавао Суд општине града Београда.  Издато је укупно 12.471 тапија, од којих је 10 потврђивало власништво Српске Краљевске Академије Наука.  Данас се ове тапије чувају у Историјском архиву Београда. Исте су, као приказ  архивске грађе,  приређене у овом раду, са циљем да допринесу широј слици о уређењу  имовинско-правних односина у Београду у времену Краљевине Југославије. Како тапије осим података о непокретностима сопственика садрже и  податке о имовини одређених личности који се јављају у улози граничара, исте могу послужити и просопографији Београда.  У овом раду, као репрезентативни пример тапијског ситема у Београду, због нарочитог националног значаја који поседује Српска Краљевска Академија Наука,  одабране су тапије које сведоче о њеној имовини.
Keywords: тапија, Српска Краљевска Академија Наука, Суд општине града Београда