OBSERVATION OF THE NEOLIBERAL INFLUENCE OF THE LEADING COUNTRIES OF THE WEST AND THE DECLINE OF SUCH A CONCEPT, ESPECIALLY FROM THE POINT OF VIEW OF REAL BUSINESS (Baština, 2024)
Неолиберално тумачење у терминолошком смислу настало је након помињања немачког економисте Александра Ристова у оквиру скупа који се десио још давне 1938 године у Паризу у оквиру скупа европских интелактуалаца тог доба. Међутим, брз успон овог концепта десио се након успостављања власти Маргарет Тачер у Британији, суштински након 1979. године, а потом и доласка на власт Роналда Регана 1981. године у САД. Примена тезе нео либерализма везује се за формирање економске политике коју су доминантно спроводиле управо Велика Британија и САД. Формирањем и усвајањем идеја Монт Пелерина настало је међународно друштво економских теоретичара које је евидентно имало утицаја на економску теорију и формирање ставова који се везују за либерални концепт утицаја на остале земље. Нео либерализам приликом настајања представљао је у основи идеје транс националне буржоазије. Међутим примена овог концепта има недостатак који се манифестује у постојању недовољне везу са социјалним структурама у оквиру националних друштава.
Keywords: неолиберализам, ММФ, Светска Банка, одобравање кредита, привреда