НИШКИ ЕЈАЛЕТ ЗА ВРЕМЕ БУНЕ АРНАУТА 1843–1844. ГОДИНЕ (Baština, 2024)
У раду је представљен случај, готово јединствен у историји османског Балкана, када су арнаутске заједнице, до тада вековима толерисане и складне са Османском државом, оружаним путем устале против нових, модерних промена на чијем прагу је било османско друштво током четврте деценије 19. века. Иако су центар буне Арнаута 1843–1844. године били Скопски и Приштински санџак, фокус истраживања је на Нишком ејалету, рубном подручју ареала арнаутских колонизатора и пограничној регији Османске државе која је у време буне већ имала сложену друштвенополитичку свакодневицу.
Keywords: Арнаути, буна, Танзимат, Ниш, Врање, Топлица, Куршумлија, Лесковац, Скопље, Косово