ДOПРИНОС СРПСКИХ ПЕДАГОГА АФИРМАЦИЈИ, ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ ЗАСНОВАНОГ НА НАЦИОНАЛНИМ ВРЕДНОСТИМА (Baština, 2024)
У раду се разматра значај и допринос српских педагога афирмацији  појма васпитања и образовања заснованих на националним вредности. Приказан је и историјски аспект школских реформи који је специфичан за територију Србије, а важно за васпитање и образовање у том периоду. Плејада наших истакнутих педагога концепирала је своја тумачења и схватања самог  појма нације и националних вредности.У раду је дат приказ схватања педагога у периоду од 1918. до 1945. године, и то : Милоша Милошевићa, Војислава Бакића, Љубомира Протића, Јован Миодраговић, Вићентија Ракић и Војислава Младеновића. Поменути педагози су посебно значајни јер се у датом историјском периоду проблематизује идеја нације у специфичном историјском и друштвеном контексту.
Keywords: српски педагози, нација, педагошка пракса, васпитање, развој школства у Србији