ПEДАГОШКЕ ИМПЛИКАЦИЈЕ НАСТАВЕ КАО ИНТЕРАКТИВНОГ ПРОЦЕСА ИЗМЕЂУ УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА (Baština, 2023)
Интеракција и комуникација су суштинске одлике васпитања, па се у интерактивној (комуникацијска) педагогији васпитање  одређује као својеврсна итеракција између васпитача и васпитаника – наставника и ученика. У интерактивном васпитном окружењу  које подразумева уважавање принципа педагошке комуникације васпитни утицаји су наглашенији и усмерени су на развој личности, а везе између субјеката васпитно-образовног процеса су чврсте и јаке. У том смислу, у раду се разматрају  импликације наставе као интерактивног процеса на  исходе учења и положај  ученика у њој. У закључку се наглашава да активна интеракција између наставника са ученицима условљава већу аутономију ученика, чиме се повећавају могућности за  развој флексибилног, резилијентног, креативног, а пре свега одговорног и слободног појединца. Такође су истакнути и предуслови за стварање оптималнијих услова за учење и примену сврсисходнијих интеракција које би биле у функцији успешног  поучавања и учења и развоја личности.
Keywords: интеракција, исходи учења, положај ученика у наставном процесу