СЛОГА – ГЛАСИЛО СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ПАРОХИЈЕ СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ДЕСКИ: ПРИЛОГ БИБЛИОГРАФИЈИ ПЕРИОДИКE (Baština, 2023)
У овом раду обрађује се гласило које је издавала Српска православна парохија Светог Преображења Господњег у Дески, селу надомак Сегедина, у којем су некада Срби били већина, а данас су мала заједница која кроз образовне, културне и духовне установе настоји да одржи свој језик, културу и обичаје. Гласило „Слога“ излазило је у кратком временском периоду од девет година и поред текстова који су верске тематике садржало је и текстове посвећене самој заједници у насељима Деска, Вашархељ и Нови Сентиван, као и представљање парохијана са њиховим детаљним животописом. Ови подаци представљају увид у садашњи живот мале заједнице, а кроз приче парохијана и у начин живота мањинске националне скупине у последњих неколико деценија. Ово је и прво гласило које је на српском језику излазило у селима у Мађарској у којима је српско становништво некада било већинско. Оно представља ванредан напор самог пароха који је приређивао гласило да очува језик, а кроз теме у гласилу и одржи заједницу на окупу кроз информације о појединим њеним члановима.
Keywords: Периодика, гласило „Слога“, Српска православна парохија Светог Преображења Господњег у Дески, српска мањина, Мађарска, Деска, 2009 –2017, Светомир Миличић