ПРОЦЕНА ТЕЛЕСНОГ САСТАВА И ЗДРАВСТВЕНОГ СТАТУСА СТУДЕНАТА ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА У ОКВИРУ ПРАКТИЧНОГ КУРСА ЛЕТЊЕ АКТИВНОСТИ У ПРИРОДИ НА ЈЕЗЕРУ ГАЗИВОДЕ (Baština, 2023)
Сматра се да млади људи који студирају физичко васпитање имају одговарајућу cтруктуру и композицију тела. Стога је ова студија имала за циљ да процени статус неких антрополошких сегмената код студената физичког васпитања (Н-30) узраста 18 – 39 година. Методе. Дизајн студије попречног пресека. Поред старости (22,39±5,35), процењене су и битне антропометријске варијабле: телесна висина (183,72±7,65), телесна тежина (82,88±9,93) и параметри телесне композиције: БМИ (24,61±2,94), телесна маст (19,85±). 6,47), висц*ерална маст (6,03±3,01), скелетни мишићи (39,45±3,92), стопа метаболизма у мировању (1812,63±134,61) и здравствено стање: систолни крвни притисак (132,87±19,31), дијастолни крвни притисак (74,23±1) и пулс у мировању (76,50±14,93). Дескриптивна статистика је приказана у табелама, а са графичким приказом у хистограмима. Тестирање је обављено током летњих активности на отвореном (настава на терену) на лицу места на језеру Газиводе (Косово). Резултати - представљени као компаративна анализа студенaтa физичког васпитања и одабраног профил модела, у односу на процењене Мин-Макc резултате и израчунату средњу вредност (просек). Компаративна анализа указује на неке разлике унутар узорка. Међутим, резултати студенaтa физичког васпитања су на граници типичних вредности у већини параметара, осим за узраст и основну антропометрију. У дискусији се пореде претходно успостављене студије са специфично одабраним узорком учесника -  студентима физичког васпитања. Закључак. Сви резултати указују да су вредности телесне масти веће од оних које су повољне за студенте физичког васпитања, што може бити последица неадекватне исхране или нивоа физичке активности, а разлог може бити и у недовољно високим критеријумима за упис на студије физичког васпитања.
Keywords: Антропометрија, физички статус, крвни притисак, профил модел, активности на отвореном