ИЗ ФОНЕТСКЕ ПРОБЛЕМАТИКЕ ГОВОРА БАЊСКЕ И ГОЈБУЉЕ (Baština, 2023)
Овај рад доноси инвентар и дистрибуцију вокалског и консонанатског система у појединим доњоситничким насељима (Бањска и Гојбуља) код Вучитрна. Анализирани материјал указује на актуелно стање у периферијским говорима. Особеност ових, у основи косовско-ресавских говора почива на вишеструким утицајима, који долазе са прогресивног штокавског тла, што обезбеђује копаоничко залеђе, од територијално блиских призренско-јужноморавских говора, са црногорског терена у виду ијекавизама и од суседних албанских језичких прилика. У систему вокала присутнији су утицаји из прва три правца, док су у консонантизму упечатљивије црте из несловенског језичког окружења.
Keywords: косовско-ресавски дијалекат, вокали, консонанти, Бањска, Гојбуља