БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА КАО СЛАБА ДРЖАВА (Baština, 2023)
Скоро тридесет година након Дејтонског мировног споразума и даље се поставља питање о функционалности и будућности Босне и Херцеговине с обзиром на нефункционалну администрацију, све веће неповјерење грађана у институције и немогућност конститутивних народа да постигну консензус о основним питањима.Анализом на темељу теоријске пођеле на слабе и јаке државе, покушаћемо да одговоримо на питање каква је то држава Босна и Херцеговина у свјетлу њене способности да реализује своје главне функције и да ријеши важне друштвене проблеме. У првом дијелу рада биће представљена теоријска пођела на слабе и јаке државе, и приказани кључни елементи и димензије које нам говоре да ли је нека држава слаба или јака. Након тога ћемо кроз три кључне димензије – стабилност и сигурност, ефикасност у пружању услуга и друштвена кохезија, анализирати Босну и Херцеговину и њене институције и капацитете.
Keywords: Босна и Херцеговина, слаба држава, администрација, стабилност, консензус, јавна управа