КЊИЖЕВНОСТ КАО КРИТИКА ИДЕОЛОГИЈЕ : (ПРИЛОГ ТУМАЧЕЊУ ДРУШТВЕНОГ И КРИТИЧКОГ МИШЉЕЊА ПРЕДРАГА ПАЛАВЕСТРЕ) (Baština, 2023)
Проблем књижевности као критике идеологије, суштински, питање је односа стваралаштва и уметничких слобода, с једне стране, и друштвеног уређења, с друге стране. Код Предрага Палавестре оно представља наставак расправе о критичкој књижевности као алтернативи постмодернизма и њеним развојним токовима. Књига огледа Књижевност – критика идеологије (1991) доноси 17 радова и сви проистичу из књиге Критичка књижевност (1983) у којој је штампан 31 рад.Централно место у расправи о књижевности као критици идеологије припада проблему српске књижевности у југословенској или јужнословенској цивилизацији у тренутку када је јасно да се југословенска држава распада. Задатак прилога тумачењу друштвене и критичке мисли Предрага Палавестре јесте да покаже како је она, саопштавана широм света, имала за циљ да се разумеју вредности српске књижевности и културе (а) и да се предупреде драма и крвав распад југословенске државе и грађански рат њених народа (б). На свим странама света и у многим институцијама, новинама и часописима он се залагао за дијалог као излаз.
Keywords: Предраг Палавестра, књижевност, књижевна критика, идеологија, друштво, критичко мишљење, дијалог, култура