ПРОФИЛИСAЊЕ ОСУЈЕЋЕНЕ ОМЛAДИНЕ (POSIT) У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ‒ ДЕСЕТ ГОДИНA ПОСЛИЈЕ (Baština, 2023)
Грађански ратови у бившој Југославији резултирали су подијељеним друштвима, посебно у оним културама у којима постоје етничке подјеле. Проблеми постају међугенерацијски када нема извјесног рјешења које води до одрживог помирења. У овим, етнички подијељеним друштвима, често постоји колективна малаксалост, која се манифестује као примарни и секундарни посттрауматски стресни поремећај (ПТСП). Секундарни ПТСП често погађа дjецу и адолесценте преко њихових родитеља који су погођени конфликтом per se. С обзиром на то, упоређени су групни профили ученика из Републике Српске (2010. versus 2020.), мjерени Инструментом за скрининг оријентисаним на проблеме за тинејџере (Problem-Oriented Screening Instrument for Teenagersк, POSIT (Rahdert 1991) који покрива 10 функционалних проблематичних области адолесцената укључујући употребу супстанци, ментално здравље, породичне односе и агресивно понашање/делинквенцију. Десет година послије, важно је одржати фокус на незадовољеним психолошким и социјалним/културним потребама трауматизоване дjеце и омладине, жртава рата друге генерације, јер би занемаривање ових проблема могло бити ,,скупо“ за друштво у смислу касније дезорганизације ове популације, како сазријева.
Keywords: млади, Република Српска, POSIT