УЛАГАЊЕ У ИСТРАЖИВАЊЕ И РАЗВОЈ КАО ПРЕДУСЛОВ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА (Baština, 2023)
У данашњем свету развоја брзе технолошке промене су показале да само оне државе које су у стању да улажу у истраживање и развој као и развој људских ресурса могу да се надају одрживом развоју. Најнапредније и економски најразвијеније земље света свој развој заснивају на улагању у истраживању и развоју и истраживачима који су у стању да креирају константне иновације. Циљ рада је да прикаже проценат улагања у истраживање и развој у односу на бруто друштвени производ Републике Србије у односу на земље окружења. Као релевантни подаци су узети из Еуростатове базе података, из које је вршено поређење у протеклих пет година, имајући у виду и године у којима је пандемија Ковид 19 знатно утицала на све друштвено-економске активности па тако и на улагање у истраживање и развој. Подаци показују да Република Србија има константо повећање улагања у истразивање и развој и да је оно достигло 1% бруто друштвеног производа али да је то далеко мање од развијених земаља које улажу преко 2,5% бруто друштвеног производа. У односу на земље окружења које су већином чланице Европске Уније Република Србија знатно мање улаже од Словеније али више од Румуније и Бугарске.
Keywords: истраживање и развој, људски ресурси, одрживи развој, Република Србија, Еуростат