CRIMINAL OFFENSES AGAINST ROAD TRAFFIC SAFETY - A CRITICAL REVIEW THROUGH THE ANALYSIS OF COURT PRACTICE (Baština, 2023)
Кривична дела против безбедности друмског саобраћаја смештена су у глави XXVI Кривичног законика Републике Србије под насловом Кривична дела против безбедности јавног саобраћаја. Рад обухвата анализу кривичних дела против безбедности друмског саобраћаја и то: Угрожавање јавног саобраћаја чл. 289. КЗ, Угрожавање саобраћаја опасном радњом и опасним средством чл. 290. КЗ, Несавесно вршење надзора над јавним саобраћајем чл. 295. КЗ и Непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди чл. 296. КЗ.  кроз теоријски приступ и анализу судске праксе. У уводном делу указано је на методологију истраживања и анализе саобраћајних незгода и њихових последица. Други део односи се на теоријски приступ, анализу кривичних дела против безбедности друмског саобраћаја у кривичном законодавству Републике Србије. Трећи, емпиријски део, обухвата три нивоа истраживања кроз седмогодишњи период. Први емпиријски део односи се на пријаве, оптужења и донете осуђујуће пресуде за кривична дела против безбедности друмског саобраћаја на подручју Републике Србије, у седмогодишњем периоду (од 2015. до 2021. године). Резултати довивеног истраживања у овом делу рада указују на изразито благе казне које су изречене учиниоцима кривичних дела против безбедности друмског саобраћаја, међу којима доминирају условне осуде, док су благе казне затвора изречене у свега 7,87% случајева.Други емпириски део обухвата анализу насталих саобраћајних незгода и њихових последица у односу на погинула лица, лако и тешко повређена лица као и друге саобраћајне незгоде које су за последицу имале само учињену материјалну штету у седмогодишњем периоду (од 2015. до 2021. године).Сврха овог дела истраживања значајна је за праћење динамике обима и кретања како саобраћајних незгода тако и њихових последица. Учесници у саобраћајним незгодама, дакле, возачи, путници, пешаци, бициклисти, теретна возила, аутобуси, били су предметом трећег дела истраживања. Овај део истраживања показује да су возачи и путници у путничким возилима најугроженија категорија с обзиром да је међу њима највише погинулих лица у саобраћајних незгодама. У закључним разматрањима, а следствено спроведом истраживању и анализи саобраћајних незгода и њихових последица, указано је на нужну допуну и измену de lege ferenda инкриминација кривичних дела против безбедности друмског саобраћаја у кривичном законику Републике Србије.
Keywords: кривична дела, друмски саобраћај, угрожавање, несавесно вршење надзора, саобраћајне незгоде, последице, непружање помоћи, казнена политика, судска пракса