УПРАВНЕ РАДЊЕ У ПОЗИТИВНО-ПРАВНОМ ЗАКОНОДАВСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (Baština, 2023)
Предмет рада представљају различите операције управе које имају фактичко дејство, али немају правни карактер у погледу правних последица правних аката, јер спроводе у правни живот опште и појединачне акте или припремају услове за њихово доношење. Наиме, у послове и задатке органа управе, поред доношења правне нормативе, спада и предузимање материјалних радњи, уз одговарајућу правну заштиту у случају незаконитог или нецелисходног вршења управних радњи. Значај управних радњи које предузимају органи управе обављајући своје задатке и послове је вишеструк, јер их одликују каракретистике ауторитативности и наутеритативности, у зависности да ли се у њиховом вршењу примењују елементи принуде или ограничења. Појам и дефиниција управне радње регулисана је је Законом. Одлука УС РС, види: (Аутентично тумачење - 95/2018), који је 2016. године, у складу са тендецијом усклађивана законодавства са правним системом Европске уније, када су управне радње уведене као новина у управно - правне процедуре. Самим тим, овакав вид законодавне активности усмерен је ка модернизацији и увођењу система „добре управе“ у правни систем Републике Србије, са циљем ефикасности и ажурности у спровођењу одређених материјалних процедура које до тада нису имале адекватну законску дефиницију.
Keywords: управне радње, Закон о општем управном поступку, дејство, значај и врсте управних радњи, приговор, полиција, Европска унија.