ТЕОЛОШКИ И ПОЛИТИЧКИ ИЗАЗОВИ САВРЕМЕНЕ ДЕСЕКУЛАРИЗАЦИЈЕ НА БАЛКАНУ: РЕГРУТОВАЊЕ ЏИХАДИСТА (Baština, 2023)
Анализе најновнијих Tesat извептаја и статистичких података показују да су индивидуалне екстремистичке акције у Европској унији најброније и да су углавном подстакнуте друштвеним мрежама, посебно Телеграм мрежом након 2016. године. Балкан се издваја као мултиконфесионално транзитно подручје где се двосмерно врше регрутације: ка Исламској држави и ка земљама Европске уније, представљајући самим тим увек актуелан безбедносни проблем за земље Европске уније. Статистички подаци указују да је највећи број регрутација на Балкану извршен с подручја Косова и Метохије. Анализом византијских извора из периода од VIII до X века пружа се боље разумевање теолошких позадина савремених дешавања и фундаменталних разлика ислама и хришћанства. Овај рад има за циљ да прикаже безбедосносне проблеме и принципе регрутације џихадиста на Балкану као и да укаже на неопходност усвајања европских правних оквира регулисања терористичких садржаја на друштвеним мрежама.
Keywords: Балкан, византијски извори VIII–X век, регрутације, џихадисти, Европска унија