ХЕРОЈИ БОЈНОГ ПОЉА: КУЛТ РУСКИХ ВОЈНИКА ТОКОМ СРПСКО-ТУРСКИХ РАТОВА (1876-1878) У СРПСКОЈ ВИЗУЕЛНОЈ КУЛТУРИ 19. ВЕКА (Baština, 2023)
У раду се аналзира визуелни материјал који је везан за Српско-турске ратове (1876–1878), са циљем истицања култа руских војника који су се у поменутим ратовима борили против Турака. Обрађен је визуелни материјал који чине јавни споменици и илустрована периодика као доминантни медиј тог доба. Механизам успостављања култа руских војника као хероја у српској визуелној култури вршио се кроз културу сећања, као и кроз популаризовање одређених личности и њихових заслуга на бојном пољу путем илустроване штампе. У складу са тим пажња ће бити усмерена на визуелни материјал који чине јавни споменици и илустрована периодика, а чији је главни циљ било меморисање заслуга руских војника као хероја Српско-турских ратова.
Keywords: култ хероја, руски војници, слике рата, илустрована периодика, споменици, српско-турски ратови