ХАМЛЕТ И ДЕРВИШ И СМРТ У КОНТЕКСТУ ТРАГЕДИЈЕ ОСВЕТЕ (Baština, 2023)
Овај рад бави се истраживањем особина трагедије освете у оквиру корпуса кога чине Шекспирова трагедије Хамлет, која спада у трагедије освете и роман Дервиш и смрт Меше Селимовића, књижевно дело у  којем смо истраживали оне карактеристике које дели са Хамлетом када је реч о тој (под)врсти трагедија. Циљ рада је да покаже зашто протагонисти једног и другог књижевног дела (ни)су јунаци трагедије освете. Овај рад настоји да осветли сличности и разлике међу њима и да осветли она места у српском роману која одступају од конвенција овог (под)жанра, али и места која су у складу са њима. Он ће се највише фокусирати на два најзначајнија чворишта трагедије освете као што су злочин и освета. Истовремено, рад ће истраживати аспекте бруталности који красе трагедију освете, и крвавим сценама у роману Дервиш и смрт, доказујући да се он може интерпретирати и у овом кључу с обзиром на елементе насиља попут убист(а)ва и крвожедних коњаника и коња. Уз то, овај рад ће се бавити преокретом у Хамлетовом бићу које је разапето иумеђу стоицизма и предестинације.
Keywords: трагедија освете, злочин, освета, насиље, злочинац, провиђење, стоицизам