СРПСКО ШКОЛСТВО КАО БЕДЕМ ИДЕНТИТЕТСКОМ ИНЖИЊЕРИНГУ БЕЊАМИНА КАЛАЈА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ (Baština, 2023)
Српско школство у Босни и Херцеговини под аустроугарском окупацијом развијало се у специфичним и сложеним друштвено-политичким приликама. Цјелокупна школска политика нових власти развијала се у складу са њиховим политичким и стратешким интересима, у првом реду физичког и духовног раздавајања окупираних покрајина од Србије и успостављања новог, вјештачког националног и културног идентитета. Српске конфесионалне школе, као чувари српске културе и националног идентитета, налазиле су под снажним и континуираним политичким притиском од стране аустроугарских власти, који је кулминирао током Првог свјетског рата. Упркос томе, блиско повезане са Српском православном црквом и свештенством, српске школе опстале су као снажан бедем Калејевим асимилаторским политичким идејама.
Keywords: Српско школство, Босна и Херцеговина, Аустроугарска, национални идентитет, Бењамин Калај, Српска православна црква