THE IMPACT OF ETHNIC CONFLICTS ON THE QUALITY OF LIFE AND HUMAN HEALTH: A CASE STUDY OF THE KOSOVO AND METOHIJA (Baština, 2023)
Предмет овог истраживања је процена утицаја етничких сукоба на квалитет живота и здравље људи. Циљ истраживања је да се идентификује и укаже на утицај конфликата на здравље људи у срединама које су биле изложене тим сукобима крајем 20. и почетком 21. века. Истраживање је спроведено на Косову и Метохији. Истраживањем су обухваћене све етничке групе становништва које се лече у здравственим установама у систему Републике Србије (Домови здравља у Косовској Митровици и Грачаници). Истражени су начини како страх од насиља утиче на пол, године, брак и величину домаћинстава. Наведене су разлике између врста страхова, односно испитано је да ли су испитана лица више забринута за своју имовину или за личну безбедност.
Keywords: етнички сукоби, квалитет живота, последице, здравље људи, Косово и Метохија