КРИВИЧНО ДЕЛО УБИСТВА КРОЗ ИСТОРИЈУ КРИВИЧНОГ ПРАВА (Baština, 2023)
Живот и тело човека представљају друштвене вредности које су одувек биле и остају предмет кривичноправне заштите. Изучавајући различите историјске  епохе, да се  закључити да живот и тело припадника појединих друштвених класа није било предмет кривичноправне заштите, а у појединим епохама кривичноправна  заштита живота и тела није била једнако пружана сваком лицу.Стални развој друштва и промене  у свим сферама доводили су до потребе  све већег контакта међу људима а њихови односи долазили су до разних мимоилажења и жеље да буду решени по сопственом нахођењу. Конфликтне ситуације доводиле су до међусобних напада  у циљу решавања насталих ситуација који су завршавали нападом  и угрожавањем  телесног интегритета људи.   Рад  садржи обраду кривичног дела убиства кроз историју кривичног права, те обухвата стари и средњи век, где се говори о месту кривичног дела убиства у Хамурабијевом законику, Закону  XII таблица, Курану, Руској правди  и даље све до савременог доба
Keywords: убиство, убица, кривица, закон, казна.