СТЕПЕН И КВАЛИТЕТ ПОВEЗАНОСТИ MOTОРИЧКИХ СПОСОБНОСТИ И ЏУДО ТЕХНИКА (Baština, 2023)
Истраживање је спроведено са циљем да се утврди степен и квалитет повезаности џудо техника и моторичких способности дефинисаних као манифестне и латентне димензије. Дакле, тестирано је 237 испитаника мушког пола узраста од 11 до 12 година. Овај узорак се може сматрати репрезентативним за џудисте истог узраста. За процену моторичких способности коришћено је 20 моторичких тестова. Одабрани су да се структурна анализа врши на нивоу фактора другог реда по структурном моделу. За оцену техничке оспособљености џудиста, уѕето је 7 представника појединих већих група техника. Групе џудо техника су узете у циљу да  покрију: ручне технике, бочне технике, ножне технике, пожртвоване технике, технике држања у  партеру, гушења и технике полуга. Све варијабле коришћене у оквиру претходних истраживања подвргнуте су темељној валидацији. Канончка анализа латентних моторичких димензија и џудо техника укаѕала је на значајну повезаност. Међутим, осим што се овај метод у овом тренутку сматра оптималним истраживачким поступком, потребна су и бројна даља истраживања која би континуирано допуњавала сазнања о методама и законитостима односа моторичких способности и јудо техника.
Keywords: Каноничка анализа, џудисти, метод, структура, поузданост