СРПСКА ЕМИГРАНТСКА КЊИЖЕВНОСТ У АУСТРАЛИЈИ 1941-1991 (Baština, 2023)
Задатак рада је да представи издавачку делатност, српску емигрантску књижевност у Аустралији у периоду 1941-1991. и покуша да је уврсти у целокупно српско књижевно стваралаштво. Српска академија наука и уметности 2002. године објавила је дигитално издање „Библиографија Српска књижевност у емиграцији 1941-1991“ где је представила библиографски опис око 500 емигрантских књига од 130 аутора (од тога 87 књига од 37 аутора и приређивача у Аустралији), написаних на српском језику и објављених у емиграцији у периоду 1941-1991. То је једини библиографски опис српске књижевности у емиграцији која је деценијама била забрањена и изопштена из матичне књижевности на српском језику, и потпуно непозната читалачкој публици и стручној јавности. У овом раду су представљени најважнији издавачи српских књига у Аустралији и азбучним редом наведена имена и презимена шест аутора, два приређивача и девет наслова књига које до сада нису евидентиране, каталошки обрађене нити је за њих начињен библиографски опис у Србији.
Keywords: библиографија, издавачи, насељавање Срба у Аустралију, српска емиграција, српска књижевност, 1941-1991, Српска Православна Црква, забрањене књиге, Југославија