ПРОБЛЕМАТИКА И АПОРЕТИКА КАО ВИД ЛИТЕРАТУРОЛОШКЕ БИНАРНЕ ОПОЗИЦИЈЕ: (Књижевнонаучни триптихон Мирјане Бечејски) (Baština, 2023)
Студија је посвећена двема књигама студија и огледа Мирјане Бечејски (1978), као и специјалистичкој монографији о есејистици Данила Киша. Осим „Увода“, „Закључка“ и „Бележака“, рад садржи још три међунасловима одвојена одељака:- Први одељак је посвећен књизи – Земаљски и небески знаци (2013, стр. 303). Први део (састављен од 5 прилога) је посвећен тумачењу и разумевању поезије, а други део (састављен од 6 прилога) тумачењу и разумевању прозе и поезије.- Други одељак је посвећен монографији – Нулта дисциплина Данила Киша (2020, стр. 447), тачније речено процесу есејизације свих родова, врста и жанрова којима се Киш бавио.- Трећи одељак је посвећен новој књизи студија и огледа – Неки стварни и могући светови (2022, стр. 296). У њој је анализирано десетак идеографема: хронотоп, наративни идентитет, контраприповест, металепса, емпатија, симпатија, постмодерна и тако даље.
Keywords: тематика, мотивика, проблематика, апоретика, продукциони модел, рецептивни модел, теорија, историја, критика, поетика, компаратистика, културологија