ПОЧЕЦИ САВРЕМЕНОГ СРПСКОГ ЛИКОВНОГ ОБРАЗОВАЊА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ (Baština, 2023)
Почеци савременог српског ликовног стваралаштва на Косову и Метохији у вези су са оснивањем првих образовних установа на овом простору, у којима су се образовале генерације ученика и студената уметничких усмерења. Преглед развоја савремене ликовне уметности на Косову и Метохији може се пратити од 1949. године, када је у Пећи основана Средња уметничка школа.Ова школа постаје расадник талената и центар уметничког развоја, усавршавања и обликовања ликовне стварности на Косову и Метохији. Након тога, на развој ликовног образовања утиче оснивање Више педагошке школе у Приштини 1962. године. Концепција ове образовне установе подразумевала је формирање Групе за ликовну уметност, на којој су успешно школовани млади уметници. Академија уметности у Приштини одновна је 1973. године и на њој су постојали следећи образовни смерови: сликарство, вајарство, графика и графички дизајн. Академија је имала кључну улогу у развоју ликовне сцене у покрајини, образујући младе уметнике и будуће предаваче ликовне уметности у школама. Од школске 1986/87. године, Академија је реорганизована и наставила је да ради као Факултет уметности у Приштини. Најтежи период у историји универзитетског ликовног образовања у покрајини је наступио услед ратних дешавања 1999. године, када су протерани професори и студенти ове високошколске установе. Инфраструктура факултета, наставни простор и атељеи су узурпирани а већина уметничких дела која се у њима налазила опљачкана је и уништена. Факултет уметности је потом измештен најпре у централну Србију, а од 2001. године ради у Звечану, односно Косовској Митровици.
Keywords: Косово и Метохија, Срби, савремена ликовна уметност, школа, образова