ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИЦИ: БАШТИНА СРПСКЕ КУЛТУРЕ (Baština, 2023)
Сведоци смо јачања присуства верских празника у свакодневном животу српског народа. Стога смо за Тему и Предмет истраживања овог научног рада одабрали управо Православне празнике. Масовна, сада већ и јавна, па и државна прослава верских, православних празника: Божића, Ускрса, слава.., сведочи о актуелности теме. Предметни оквир истраживања дотиче: социологију религије (социологију православља), социологију културе, етнологију и историју. Аутор је у раду користио читав спектар Метода из друштвених и хуманистичких наука: метод посматрања, анализу садржаја, развојни метод, упоредни приступ и метод унакрсних култура... Научни значај истраживања своди се на продубљивање сазнајних увида о: месту, улози и значају верских празника у друштвеном животу српског народа. Друштвени допринос: у популаризацији традиционалне културе, у указивању на значај верских празника у васпитању, културизацији и социјализацији појединаца и друштвених група, у очувању и унапређењу културне баштине српског народа
Keywords: верски празници, православље, баштина, српска култура, славе.