„АЛБАНСТВОˮ: ИДЕОЛОШКИ ТЕМЕЉ АЛБАНСКОГ ИРЕДЕНТИЗМА (Baština, 2023)
Предмет анализе овог рада је феномен „албанстваˮ, који се у последњих век и поманифестовао у бројним појавним облицима али сеискристалисао као један од најтрајнијих кохезивних фактора у конституисању албанског националног јединства и албанске иредентистичке политике. У раду се анализирају утицаји које су на албанску националну свест оставили меморијализација албанског средњевековоног великаша Скендербега, те заоставштина „Призренске лигеˮ, симбола прве конкретне албанске политичке стратегије са експанзионистичким потенцијалом. Акценат је на анализи концепта „албанстваˮ, који је у политички живот Албаније ушао у раној фази тзв. „Албанског народног препородаˮ (RilindjaKombëtare) и који је до данас остао неизоставанелемент у политичкој агенди матичне државе и националистички оријентисане албанске дијаспоре. Циљ овог истраживања је указивање на чињеницу да јетоком историје албанске државе„албанствоˮ била резистентна константа која је са успехом служила да се бројни племенски, конфесионални и културолошкиантагонизми, ставе по страни.
Keywords: „Албанствоˮ, Албанија, иредентизам, идеологија, национализам.