ПРАВНИ ПОЛОЖАЈ СИНОВА У СКАДАРСКОМ СТАТУТУ (Baština, 2023)
Српски градови у Јадранском приморју су попут осталих значајнијих приморских градова имали своје статуте које су доносили током XIV и XV века. Они су им обезбеђивали аутономију у оквиру српске државе. Проналажење Скадарског статута крајм ХХ века и објављивање његовог превода 2016. године омогућило је да стекнемо увид у уређење Скадра у широком спектру питања.  Тема нашег рада је положај синова по одредбама овог правног акта. Статут прописује питање женидбе, мираза жене, наслеђа имовине, разбаштињења, дугова деце и родитеља, питања тестамента оца, мајке, синова као и наследства када тестамента нема. Наведена питања омогућавају да стекнемо увид у правни и економски положај синова у породици грађана ове комуне.
Keywords: Скадар, статут, синови, мајке, очеви, тестамент, разбаштињење, наследство, протеривање из куће