ЕТИКА ПОБУНЕ У „ВЕЛИКОМ МЕШТРУ СВИЈУ ХУЉА” МИРОСЛАВА КРЛЕЖЕ (Baština, 2023)
У раду се тумачи обликовање феномена побуне у Крлежиној новели „Велики Мештар свију хуља”. У фокусу тумачења је унутрашња трансформација главног јунака, Љубе Краљевића. Анализира се путања његове свести, од одбијања одговорности за друштвена збивања до амбивалентног стања које обједињује револуционарни етос и стање немоћи. Посебан аспект интерпретације представља испитивање етичких импликација бунтовног становништа главног јунака издвојене Крлежине новеле.
Keywords: Мирослав Крлежа, побуна, етика, експресионизам, насиље